В інформаційному просторі Новограда-Волинського досить часто з'являються новини пов'язані з місцевим Водоканалом. Фінансовий та технічний стан комунального підприємства постійно викликає бурхливі дискусії як в населення, так і під час пленарних засідань сесій міської ради.

27 числа організація на своїй сторінці у соціальній мережі повідомила про наміри коригування тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення чим знову спровокувала хвилю критики з боку населення щодо недоцільності таких дій у зв'язку з низькою якістю води.

Реагуючи на цю новину, а також постійні аварії, подачу в систему неочищеної води та постійну потребу в коштах ми вирішили дізнатися - який стан справ на підприємстві сьогодні та чи має влада план дій по виходу з кризи. З цими питаннями ми завітали до начальника управління ЖКГ та екології Василя Осадчука.

- Василь Володимирович, які заходи на сьогодні приймаються, щоб в місто подавалась чиста вода?

- Питання якості води в нас актуальне кожного дня. З якістю води - ми маємо кричущу ситуацію. Мережі нашого міста застарілі, капітально вони не оновлювалися тривалий час. Ложе водосховища є замуленим, водозабори знаходяться в передаварійному стані.

Першочергово, прийняли рішення обстежити наші водозабори, тому що вода, яка забирається на очищування, по якості - на грані допустимого. Народним депутатом України Дмитром Костюком нам були спрямовані кошти у сумі 385 тис. гривень на допомогу у розв’язанні цього питання. І суть проєкту полягає в очищенні ложа біля річищних водозаборів і ремонту труби водозабору. Кошти виділені влітку. Ми залучили водолазів, вони вже надали технічний звіт, а зараз розробляється проєкт. Цих коштів на очищення ложа водосховища дуже мало, адже попередній наявний проєкт передбачав вартість робіт в районі 11 млн гривень.

До речі, субвенція, що спрямована народним депутатом Дмитром Костюком у сумі 385 тис. грн на очищення ложі водосховища надійшла на рахунки громади ще влітку, враховуючи, що лише отримано висновок водолазів - попереду процедури розробки технічного завдання, виготовлення проєктно-кошторисної документації та тендеру. Існує реальна загроза втратити кошти субвенції, адже за законом вона має бути використана до кінця поточного року, а ми по цей час навіть не маємо проєкту.

- Чи є у міста конкретний план дій, щоб в усі куточки міста подавалась чиста вода?
- Суть питання і полягає в якості води. Ми зараз використовуємо привізний гіпохлорид, хоча на станціях водоочистки стоїть обладнання, яке здатне його виробляти. З трьох установок - дві не працюють, а третя потребує вартісного ремонту. Щоб запустити це обладнання нам необхідно від 1,5 до 2 млн гривень.

Наразі, обговорюється інше питання, зміна технології підготовки води за допомогою діоксиду хлору. Устаткування для його виробництва в нас є з 1992 року. Тому зараз ми вивчаємо питання, яку технологію застосувати, чи відремонтувати й запустити три гідролізні установки чи перехід на діоксид хлору.

- Чи розглядаєте ви варіант заміни старих труб водогонів? Чи є стратегія, скільки кілометрів в рік місто замінюватиме мереж? Адже які б заходи не вживалися, якщо чисту воду пустити старими трубам, кінцевий споживач отримає брудну воду.
- Зараз ми працюємо над проєктами спільно з інститутами, науковцями щодо забезпечення кожного мікрорайону альтернативним джерелом води, заміни водогонів та прокладанні нових труб. В цьому році, ми частково закінчимо прокладання водогону до мікрорайону “Дружба” і приступаємо до мікрорайону “Кар’єр”.

Нам також поталанило поспілкуватись з новопризначеним начальником водоканалу Олександром Тимофієвим.

Тимофіїв

- Ми обстежили весь комплекс споруд. Дуже багато обладнання вже фізично зношене, вичерпало весь ресурс свій. Воно потребує заміни та капітального ремонту. Ми зараз детально торкнулися дільниці водозабору основного виробництва. Якщо йти поступово по всім спорудам аж до каналізації водоочисних споруд - скрізь є проблеми. Підприємство зараз збиткове, щомісяця в нас зростає кредиторська заборгованість на 600-700 тис. гривень.

Частина обладнання, яка була куплена за кошти кредиту світового банку - до цього часу не введена в експлуатацію, але експлуатувалось. Вже частина обладнання вичерпала свій ресурс. Списати й замінити його неможливо. Зараз проходить позаплановий аудит, можливо ми дізнаємось причини.

Те, що ми почули від нового директора комунального підприємства нас відверто обурило, адже виявились факти порушень і тут не потрібні комісії й наради. А втручання правоохоронних органів. Написання статті відбувалось у переддень позачергової сесії, Олександр Васильович повідомив, що наведені факти та багато іншого звучатиме у доповіді на сесії.