Сьогодні в країні триває процес внесення змін до законодавства, щоб зробити приватизацію прозорою та успішною. Місто Новоград -Волинський бачило кричущі приклади приватизації за старими схемами: консервний завод, пивзавод, м'ясокомбінат та інші. Коли підприємства перейшли за безцінь в приватні руки і порізані на метал або поступово занепадають.

З метою уникнення таких випадків, 30 серпня до нашого міста завітали голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко та народний депутат України Дмитро Костюк. Мета візиту - вивчення досвіду успішної приватизації в Житомирській області та в Новограді-Волинському зокрема. План роботи передбачав відвідання кондитерської фабрики «ЖАКО» та швейної фабрики “Леся”.

Жако

"Для нас дуже важливо бачити об’єкти успішної приватизації, тому що сьогодні в суспільстві “приватизація” має негативну конотацію. Ми зараз бачимо працюючи успішне підприємство (про кондитерську фабрику «ЖАКО»), яке працевлаштувало 430 людей з Новограда-Волинського та округи. До приватизації, в державній власності знаходилась "пуста коробка”, яку депутати минулої каденції відмовлялись піддати процедурі приватизації. Хоча, це можливість вдихнути нове життя в об’єкт та створити нові робочі місця, щоб люди не їхали на заробітки за кордон", - зауважила заступниця голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Народний депутат України від нашого округу Дмитро Костюк розповів, що делегація вивчала деталі процедури успішної приватизації, що особливо приємно, на прикладі Новоград-Волинського підприємства. Також народний обранець повідомив, що посадовці також вивчали факти перешкоджанню нормальній діяльності підприємств, які мали місце.

Д.Костюк

Наразі народні депутати в синергії з виконавчою гілкою влади напрацьовують зміни до законодавства, щоб приватизація проходила успішно і неефективне використання державного майна більше не мало місця.

"Фонд держмайна провів вже більше 2-х тисяч аукціонів за останні півтора року за абсолютно новими прозорими правилами. Раніше існувала газетка “Відомості приватизації” де дрібним шрифтом було написано “що і коли буде приватизовано”, і вона випускалася тиражем 400 екземплярів на всю країну. Тепер ми створили маркет плейс Privatization.gov.ua, де кожен охочий може дізнатись про всі об’єкти, які будуть виставлені на аукціон", - повідомив під час брифінгу голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко.

Сенниченко

Користуючись нагодою, ми не могли не запитати за ті об'єкти в Новограді-Волинському, які внаслідок приватизації стали захаращеними територіями та чи є можливість вплинути на власників, щоб відновити підприємства? На що отримали відповідь, що це майже не реально. Дмитро Костюк повідомив, що такі умови мали бути прописані в законодавці, а цього не було зроблено.

В Україні наразі є 3733 державних підприємства. З них тільки 2300 ще функціонують, але їхні показники діяльності часто незадовільні. Понад 1200 необхідно вже визнати банкрутами та ліквідувати. Щобільше, представники делегації зазначають, що найбільший відсоток корупційних вчинків відбувається саме на державних підприємствах.

У світі кількість державних підприємств налічує одиниці, наприклад: у США – 3, Австралія – 5, Данія – 11.

Голова Фонду держмайна України, завершуючи спіч, сказав: “Нам потрібно відкритися і запустити в нестратегічні державні підприємства український та міжнародний капітал”.